lunes, 27 de agosto de 2018

Suomi on naisten juttu. Tarina meksikolaisnaisista Suomessa.


Meksikolaisten ulkomailla instituutin (Instituto de los mexicanos en el exterior) mukaan, Suomessa asuu 772 meksikolaista joista 46% ollaan naisia.[1] Muutamien naisten näkökulmasta esittelen nyt miten meidän elämämme muuttui kun päätimme tehdä Suomesta meidän koti.

Me kaikki tulimme Suomeen samasta syystä: jokainen meistä rakastui suomalaismieheen, päätimme pakatta laukut täyteen tavoitteita, papereita, intohimoa ja paljon, paljon unelmia. Kaikki ollaan oltu Suomessa yli vuoden ja ollaan käyty läpi paljon: hyviä, pahoja, surullisia ja onnellisia asioita, mutta loppujen lopuksi ollaan kaikki onnellisia ja vaikka ikävä on paljon, ei kukaan meistä palaisi Meksikoon, ei ainakaan lähitulevaisuudessa.

Joka tarina on ainutlaatuinen mutta suurin osa niistä on yhteisiä näkökulmia. Kun seurustelin edesmennyt mieheni kanssa ja asiat oli jo vakavia, käytiin läpi sitä keskustelua että missä perustamme sitten yhteistä elämäämme, molemmille oli aika selvä että Suomesta tulisi meidän paikka. Sitä turvallisuutta joka Suomi tarjoaa on jotain että ei vaihdettaisiin koskaan, naisena täällä on mahdollista kulkea kadulla ilman sitä pelkoa että joku huutaisi sinulle jotain ahdistavaa tai että jotain kävisi sinulle; Meksikossa ollaan tottunut katsoa meidän peräämme aina.

Kun muutat maasta toiseen on tärkeää että sinulla on iso tukiverkosto, sillä on vaikeaa olla kauas perheestä ja ystävistä, ja kun jäät yksin (niinku minulle kävi) ei oikeastaan ole ketään jolle voit puhua tai jakaa arkea tai ylipäätänsä löydä sitä tukea perheeltä ja ystäviltä. Suomessa on vähän vaikea tehdä ystäviä tai tuttuja, mutta omasta kokemuksesta voin sanoa et silloin kun löydät kavereita, niistä on vaikea luopua.

On ilman muuta todella iso muutos elämässä tulla toiseen maahan ja aloittaa nollasta, yksi kaveri kertoi minulle että hän kävi läpi isoa surua, sillä hän kaipaasi entistä elämää Meksikossa ja se on todella ymmärrettävä koska kaikki mitä oli tuttu ja turvallinen, ei jää jälkiäkään siitä. Et voi enää lähteä kavereiten kanssa viikonloppuksi baariin tai bileisiin, et voi osallistua perheen isoihin juhliin, niihin jotka Meksikossa olivat jollain lailla tylsiä, nyt vaikuttavat todella hauskoja ja tuo mieleen iso kaipaus ja ainut tapa jolla voit osallistua on nähdä ja kommentoida kuvia jotka sukulaiset jakavat somessa. Sinun pitää tottua uuteen elämään ja rakenta sun elämää uudelleen ihan nollasta, ja vielä erillä kielellä.

Minusta on todella tärkeä oppia suomea kun muutat Suomeen, koska kielen takia on helpompi sopia yhteiskuntaan ja kasvattaa mahdollisuuksia. Kun tulin Suomeen minä olin opiskellut suomea muutama vuotta Meksikossa, mutta kuitenkin olin pelokas puhumaan julkisilla paikkoilla koska ”mitä jos ne ei ymmärrä minua? Mitä jos sanon jotain väärin?” mun oli pakko päästä pois siitä pelosta että voisin sopia yhteiskuntaan, kasvattaa mahdollisuuksia, saada uusia kavereita ja tärkein, ymmärtää mitä mun ympäristössä tapahtui. Tietenkin isoissa kaupungeissa voit kommunikoida englanniksi, mutta pienissä paikkoissa ei kaikki vältämättä osaa englantia, joten on tärkeää oppia suomea.

Jotkut meistä tuli äitejä ja kun saat lapsen ihan missä vaan koko sun maailman muuttuu ja silloin tärkein on sun lapsi, et voi enää katsoa sun omasta parasta mutta myös sun lapsen parasta ja just sen takia ollaan päättäneet antaa meidän lapsille paras mahdollinen tulevaisuus ja se on Suomessa.

Viimeksi, voisin kertoa että muuttaminen Suomeen on parasta mitä on meille tapahtunut, tämä on ollu maaginen seikkailu, mutta on pakko oppia kohtamaan kaikkiin puoliin mitä iso muutos tuo: läheisten kaipaaminen, eri ruoka, eri paikat, eri kieli, eri kulttuuri, mutta myös onnellisia asioita, uusia kavereita, uusia ihmisiä. Pettymyksiä, sydänsuruja, koska vaikka Suomi on hyvinvointi valtio, on myös ikäviä asioita jotka tieteenkin voi särkeä sydämiä. Mun neuvos on tulla ihan selkeällä mielellä, älä luo isoja odotuksia koska jos ne ei vastaa todellisuuteen, sitten pettymys voi olla iso ja siitä on vaikea päästä yli.

Kiitos Dianalle, Nadialle ”Onelliselle tytölle Suomessa” ja L:lle avusta tähän kirjoitukseen ja siitä että annoitte mulle uusia näkökulmia.



[1] http://www.ime.gob.mx/estadisticas/mundo/continente/europa/finlandia_2017.pdf

No hay comentarios:

Publicar un comentario